Te gandesti sa ii ceri sefului o marire de salariu?/ Foto: Agerpres
Studiile facute in domeniu arata ca o femeie care incearca sa isi negocieze salariul e vazuta ca fiind mai putin atractiva comparat cu femeia care sta in banca ei, pe cand in cazul barbatilor nu apare o astfel de asociere, informeaza Hannah Riley Bowles, professor asociat in cadrul Kennedy School of Government, Harvard.
Diferenta dintre tacticile de negociere utilizate de barbati si cele folosite de femei ar putea explica, macar in parte, diferenta salariala. Un motiv ar fi faptul ca femeile au asteptari mai mici in legatura cu salariu pe cand barbatii au tendinta de a negocia plecand inca din primul moment de la un plafon salarial mai inalt.
1. Fii activa
Atunci cand consideri ca ti se cuvine o marire de salariu nu astepta ca sefii sa observe si sa ti-o ofere pe tava. Ia-ti inima in dinti si cere. E indicat sa tii cont si de moment, cele mai potrivit fiind dupa evaluarea anuala, dupa ce ai realizat ceva deosebit sau dupa ce ti-ai asumat cu succes noi responsabilitati.
2. Fii informata
Mai inainte de a cere o marire de salariu afla cat primesc altii, in special colegii de sex masculin, pentru aceeasi munca. Vorbeste cu diferiti colegi insa nu iti compara salariul cu cel al colegelor ci cu cel al colegilor. Acest lucru s-ar putea dovedi putin dificil avand in vedere ca femeile sunt in general mai apropiate de celelalte colege, nefiind parte a clubului baietilor. "Daca o femeie isi intreaba prietenele cu cat sunt platite iar un barbat isi intreaba prietenii cu cat sunt platiti, Jane si Jim vor obtine sume diferite", exemplifica Hannah Riley Bowles.
Sfatul e unul cat se poate de util avand in vedere ca studii facute in domeniu arata ca in necunostinta de cauza femeile accepta sa munceasca pentru salarii cu 10% mai mici decat cele ale barbatilor.
3. Personalizeaza-ti stilul de negociere
Femeile au sanse mai mari sa obtina o marire de salariu si sa ramana in relatii bune cu sefii daca aduc motive pentru care cererea lor e justificata accentuand in acelasi timp ca sunt interesate sa pastreze relatiile de la munca prietenoase.
Argumenteaza motivul pentru care faci cererea la momentul respectiv cu explicatii precum: "seful de departament m-a sfatuit sa fac asta" si nu uita sa ii arati sefului ca iti pasa care e parerea lui prin intrebari de genul "ce credeti?"
Cand vine vorba de explicatiile privind motivele pentru care meriti o marire, nu alege calea directa (merit deoarece am facut asta si asta) ci foloseste trimiteri catre firma si cum beneficiaza aceasta de pe urma activitatii tale. De asemenea, folosirea eternului "mi s-a facut o oferta mai buna" pare sa puna femeile intr-o lumina negativa.
4. Anticipeaza obiectiile sefului
Asteapta-te ca seful sa aduca argumente contra cererii tale; gandeste-te care ar putea fi acestea si cum ai putea raspunde. E bine sa retii totusi ca nu exista raspunsul perfect astfel incat e posibil sa fii nevoita sa te adaptezi din mers.
In cazul in care initiativa ta nu e incununata de succes cere-i sefului tau recomandari legate de ceea ce trebuie sa faci pentru a avansa la locul de munca astfel incat sa le poti folosi pe viitor.
5. Negociaza acasa
Autorul nu se refera aici la repetitii in fata oglinzii din dormitor ci la tratativele purtate in familie. Inainte de incepe negocierile la locul de munca incearca sa iti negociezi rolul in familie astfel incat atat tu cat si partenerul tau de viata sa aveti responsabilitati egale. Astfel de negocieri se pot dovedi foarte dificile si te pot pregati pentru o confruntare la locul de munca.
6. Fii creativa
In cazul in care ai responsabilitati familiale si programul de munca nu se pliaza tocmai bine pe acestea, incearca sa propui un program de munca flexibil, spre exemplu drept alternativa la marirea de salariu. Nu te astepta ca angajatorul sa apara cu astfel de propuneri ci pregateste-te sa fii tu cea care prezinta un plan de afaceri convenabil pentru ambele parti.